Santa Maria Manuela

 

  • Type: Viermast gaffelschoener
  • Lengte: 68.20 mtr
  • Breedte: 9.9. mtr
  • Diepgang: 4.5 mtr

 

 

Het Sail Training schip Santa Maria Manuela is een traditioneel schip dat in 1937 ten water gelaten is in de rivier de Tagus (Lissabon) en toen deel uitmaakte van de “Portuguese White Fleet”. De naam van het schip is de naam van de echtgenote van de initiatiefnemer tot de bouw van het schip. Zij werd gebouwd voor de beroemde kabeljauw vangst bij New Foundland die nog door ging tot het begin van de jaren ’90. In 1993 zag het er naar uit dat het schip gesloopt zou worden. Uiteindelijk bleef alleen de romp over. Dankzij de Fundação Santa Maria Manuela werd het gered. Om uiteenlopende redenen is het deze stichting, die de oude ambachten promootte, niet gelukt om het schip te herstellen.

In 2007 is de Santa Maria Manuela overgedragen aan het bedrijf "Pascoal & Sons, Inc" die het schip restaureerde waarna het in 2010 weer in de vaart kon worden genomen.

Het schip is nu alleen nog bedoeld als toeristische attractie. De deelname aan de schepenparade in Lissabon ter ere van de Paus in mei en de North Sea Tall Ships Regatta 2010 van Londen naar IJmuiden zijn de activiteiten waaraan de Santa Maria Manuela sinds de tewaterlating heeft deelgenomen. 

Sail Den Helder 2013