DE SCHEPEN VAN SAIL DEN HELDER 2013 ZIJN

Schepen

Op 20 juni is het eindelijk zover. Vanaf de rede van Texel komen de imposante Tall Ships de haven van Den Helder binnenvaren. Maar welke schepen zijn dit? Waar komt het schip oorspronkelijk vandaan, wat voor type is het en welke bijzondere geschiedenis heeft het schip?

 

U kunt nu vooraf al genieten, want van al deze schepen hebben wij de informatie op een rijtje gezet (in alfabetische volgorde). Heeft u liever een overzicht dat u kunt printen. Download hier de beknopte versie.

 

Belem                   Morgenster            
Belle Poule Mercedes
Cisne Branco
Pedro Doncker
Cuauhtemoc
Phoenix
Dar Mlodziezy
Rupel
Eendracht
Santa Maria Manuela
Etoile du Roy
Sagres III
Falken

Sedov

Gulden Leeuw
Shabab Oman
Götheborg
Shtandart
Hydrograaf
Stad Amsterdam
ORP Iskra
Tres Hombres
Jantje   Zr. Ms. Urania
Juan Sebastian de Elcano   
Statenjacht ' De Utrecht'
Kamper Kogge
Voorwaarts Voorwaarts
Lisa von Lubeck
 
Mir  

 

Zonder de fraaie dwarsgetuigde schepen, afkomstig uit alle windstreken, is er geen Sail Den Helder 2013. Daarom wordt al langere tijd een lobby gevoerd, om de mooiste windjammers naar Den Helder te halen in juni 2013. Uitgenodigd zijn alle buitenlandse Marine-opleidingsschepen ter wereld, de bekende Europese, Aziatische en Latijns-Amerikaanse windjammers, schepen van buitenlandse opleidingsinstituten, Nederlandse Tall Ships en replica’s. Ook wordt het Varend Erfgoed uitgenodigd deel te nemen aan Sail Den Helder 2013. Met Willemsoord als uniek historisch terrein kan deze categorie hier een warm welkom vinden.

 

De grote windjammers zullen zowel op het marineterrein als op het civiele haventerrein worden geaccommodeerd. Sommige schepen zullen zelfs pas begin 2013 definitief laten weten of zij deelnemen of niet. Met de Franse replica ‘Etoile du Roy’ is een contract gesloten, zo ook met de  Zweedse replica ‘Götheborg’. De Zweedse Marine heeft haar beide schoeners ‘Gladan’ en ‘Falken’ reeds aangemeld. Andere eigenaren hebben laten weten het bezoek ‘in de planning’ te hebben staan.

 

Een positieve beslissing van buitenlandse marines hangt mede af van de regering van het betreffende land. Handelsbetrekkingen, politieke en economische overwegingen, al deze factoren kunnen een rol spelen in de finale beslissing. Voor de schepen van opleidingsinstituten of andere civiele organisaties gelden weer andere criteria. Door de samenwerking met ‘Armada Rouen’ in Frankrijk (6-16 juni 2013) mag verwacht worden, dat veel van die schepen zullen doorvaren naar Sail Den Helder 2013.

 

Naast deze deelnemende Tall Ships is er nog een categorie: de prachtige Nederlandse windjammers die soms als charterschip varen tijdens evenementen. Dit zijn schepen van verschillende afmetingen, verschillende scheepstypes en met een verschillende capaciteit.

Sail Den Helder 2013