Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

2013

2013

Van 20 tot en met 23 juni vond Sail Den Helder voor de vierde keer plaats en werd gecombineerd met de Marinedagen. Sail Den Helder 2013 en de viering van het 525-jarig bestaan van de Koninklijke Marine versterkten elkaar door deze samenwerking. Bovendien werd – vanwege het 525-jarig bestaan  – een bijzondere Veteranendag georganiseerd door de Koninklijke Marine. De gecombineerde evenementen werden bezocht door Koning Willem Alexander en vele ambassadeurs en hoogwaardigheidsbekleders. Het evenement werd geopend met een historische vlootschouw op de Rede van Texel die werd afgenomen door Koning Willem Alexander aan boord van het Tall Ship Stad Amsterdam. Na afloop van deze Reversed Fleet Review voer de Koning in een speciale Marinesloep naar het terrein waar duizenden veteranen hem opwachtten. Hier vond een speciale ceremonie plaats waarbij Koning Willem Alexander een zwaard werd aangeboden door de Commandant Zeestrijdkrachten, Vice-Admiraal Matthieu Borsboom.  

 

Ondertussen meerden de Tall Ships af in Den Helder. Sail Den Helder ontving ook een aantal spectaculaire Tall Ships, naast de meer bekende schepen bij deze evenementen zoals de Russen, Polen en Noren. Voor het eerst verscheen de Franse Belem (uit 1896) in de haven van Den Helder, evenals de Juan Sebastian de Elcano, eigendom van de Koninklijke Spaanse Marine. Dit schip was in haar 60- jarige bestaan nooit eerder in Nederland geweest, een grote primeur voor Sail Den Helder. Deze indrukwekkende viermaster behoort tot de grootste zeilende opleidingsschepen in de wereld en heeft ruim 300 bemanningsleden. Sail Den Helder 2013 had meer bijzondere schepen die grote indruk maakten op het publiek, zoals o.a. de replica’s Götheborg (Zweden) en de Etoile du Roy (Frankrijk). Helaas verslechterde het weer steeds verder en stroomde het van de regen aan het eind van die eerste middag. Desondanks werden er vele culturele en andere activiteiten georganiseerd,  voor zowel de bemanningen van de schepen als voor het publiek. Het weer bleef slecht tijdens Sail Den Helder 2013, totdat de schepen op zondag de haven weer verlieten. De sfeer bleef echter warm en hartelijk, zowel onder bezoekers als bemanningen. De Crew Parade door de binnenstad was een van de hoogtepunten voor de bemanningen, maar ook het Crewfeest dat aangeboden werd door de Adelborsten van het KIM. Ondanks het feit dat de weergoden niet meewerkten vonden toch meer dan 330.000 bezoekers hun weg naar Den Helder. Voor Sail Den Helder 2017 hopen we op een herkansing met prachtig zonnig weer!

 

[gallery:1]

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube