Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Belle Poule

Beschrijving
Type    
Schoener      
Bouwjaar 1932
Vlag  
Frans
Lengte  38 meter
Breedte 7,4 meter
Diepgang
3,66 meter
Hoogte
24,5 meter
Zeil oppervlak  465 m²


 

De Franse Marine is goed vertegenwoordigd bij Sail Den Helder 2017. Naast de ‘Mutin’ is ook de fraaie schoener  Belle Poule aangemeld. Zij is een zusterschip van de Etoile en vaak opereren de zusters gezamenlijk in evenementen. Dat is nu niet het geval, in plaats daarvan wordt zij vergezeld door de Mutin.

 

De Belle Poule en haar zusterschip werden in 1932 door de Franse Marine in dienst gesteld als sailtrainingsschip voor haar Marine Cadetten. Het ontwerp was gebaseerd op de snelle zeilschepen die rond de kusten van Noord-Europa werden gebruikt. Tweemastschoeners worden al meer dan tweehonderd jaar overal ter wereld ingezet vanwege de snelheid en hoge wendbaarheid. Onder normale weersomstandigheden kunnen de zeilen vanaf het dek worden bediend zonder dat mensen omhoog moeten klimmen. In totaal voert ze zeven zeilen.

 

Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog liet de Franse Marine de beide schoeners naar het buitenland uitwijken, in dit geval naar Engeland. In de eerste dagen van mei 1940 werden 215.000 Engelse en 123.000 Franse troepen vanaf de Franse stranden geëvacueerd. Ook de schepen die al waren uitgeweken naar Engeland werden ingezet om hierbij te assisteren, zo ook de Belle Poule en Etoile. In 1945, na de bevrijding, keerde de Franse tweeling terug naar haar oorspronkelijke thuishaven! Na die tijd werden zij veelgevraagde gasten op officiële gelegenheden in het thuisland en daarbuiten, maar ook bij internationale Sail evenementen.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube