Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Shabab Oman II

Beschrijving
Type    
Klipper   
Bouwjaar 2014
Vlag  
Oman
Lengte  85,8 meter
Breedte 11 meter
Diepgang
5,4 meter
Hoogte
51,2 meter
Zeiloppervlak  2630 m²


 

Op 12 september 2014 werd in Vlissingen officieel het nieuwe Tallship ‘Shabab Oman II’ in ontvangst genomen door de Koninklijke Marine van Oman. Shabab Oman II  beschikt over een indrukwekkend zeiloppervlak van zo’n  2.700 m². De driemast stalen Clipper zal de wereldzeeën bevaren als ambassadeur voor Oman, een land met een eeuwenoude maritieme traditie. Op het zeilschip krijgt marinepersoneel een training, waardoor het schip tot de klasse ‘sailtrainingschip’ behoort.


Tijdens een officiële ceremonie in 2014 bij Damen Shipyards in Vlissingen werd het nieuwe Tallship door Damen overgedragen, in aanwezigheid van meerdere diplomaten uit Oman. Namens de Omaanse Royal Navy was Commodore Khalifa aanwezig om het schip officieel in ontvangst te nemen. “Dit schip zal rond de wereld gaan met een boodschap van Vrede en Vriendschap”, aldus Khalifa. Het schip biedt accommodatie aan 34 rekruten en 58 bemanningsleden. Terwijl het Omaanse volkslied werd gespeeld door een lokaal orkest, werd de Nederlandse vlag - die gevoerd werd tijdens de bouw - vervangen door de Omaanse vlag.

 

Korte tijd na de overdracht verliet het schip de Nederlandse wateren op weg naar huis in Muscat, Oman. Sinds die tijd is zij nog niet terug geweest in Europa. Het is dan ook een heel bijzondere primeur en een eer, dat de Shabab Oman II het evenement Sail Den Helder 2017 zal bezoeken. Dit is een grote promotie voor Sail Den Helder en naar verwachting zullen drommen mensen in de rij staan om aan boord een kijkje te kunnen nemen. Behalve dat zij in dezelfde lijn en stijl is gebouwd als de Cisne Branco (Brazilië) en de Stad Amsterdam, heeft zij toch een aantal specifieke details waarmee ze haar exotische afkomst onderstreept. Voor de kenners een buitenkans om haar straks als eerste in Sail Den Helder 2017 te kunnen bezoeken.

 

Met een lengte van 85,8 meter en de hoogste mast een hoogte van 51,2 meter van zal zij een diepe indruk achterlaten bij alle bezoekers van dit evenement! De altijd vrolijke bemanning met haar eigen muziek en kenmerkende kleding draagt daar nog extra toe bij! Inderdaad een ‘schip van Vrede en Vriendschap’.

 

Ook dit schip is ontworpen door Dykstra Naval Architects.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube