Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Joanna Saturna

Beschrijving
Type    
Gaffelschoener
Bouwjaar 1903
Vlag  
Fins
Lengte  34 meter
Breedte 6 meter
Diepgang
2,85 meter
Hoogte
30 meter
Zeil oppervlak  420 m2


 

De romp van de Joanna Saturna is meer dan honderd jaar oud! Ze werd in 1903 gebouwd in Vlaardingen als vissersschip voor de haringvisserij; de VL 74. In de eerste 25 jaar van haar leven was zij een zeilend vissersschip onder die naam!

 

Na bijna 25 jaar te hebben gezeild, ging zij vanaf 1927 meerdere keren in andere handen over, waarbij de nieuwe eigenaar in dat jaar een machine aan boord liet installeren. En haar rol van vissersschip veranderde in vrachtschip. De tuigage bleef onaangetast, maar ze kreeg wel een nieuwe naam: Marie, op 17 maart 1928.

 

Nog acht keer werd zij doorverkocht aan verschillende eigenaren en kreeg meerdere keren een nieuwe motor. In het jaar 2000 kocht de Finse Mikko Karvonen haar en bracht haar naar de huidige thuishaven Helsinki, vanuit Bergen in Noorwegen. Drie jaar later werd de honderdste geboortedag van het schip gevierd in Finland en kreeg zij haar oorspronkelijke naam Joanna Saturna weer terug. Na jaren van restauratie is de Joana Saturna sinds het voorjaar van 2005 als zeilend hospitality schip in de vaart. Joanna Saturna is een prachtig authentiek schip om te zien en zeer geschikt voor het varen met relaties. Zij vaart hoofdzakelijk in de Oostzee, maar zal nu voor de eerste keer naar Den Helder komen, een primeur voor Sail!

 

Tijdens Sail zal het schip deels varend worden ingezet en deels opengesteld worden voor publiek, wanneer zij ligt afgemeerd in de haven. 

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube