Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Juan Sebastian de Elcano

Beschrijving
Type    
Barkentijn
Bouwjaar 1927
Vlag  
Spanje
Lengte  113 meter
Breedte 13,11 meter
Diepgang
7 meter
Hoogte
48,5 meter
Zeiloppervlak  2870 m²

foto: Mirjam Terpstra


Nadat eerder reeds contracten werden afgesloten met de imposante Russische windjammers Sedov (117 mtr.) en Kruzenshtern (114,5 mtr.) heeft nu ook de Juan Sebastian de Elcano (113 mtr.) haar komst bevestigd. Zij is het derde grootste Tall Ship van de wereld, samen met haar Chileense zusterschip de Esmeralda. Die overigens niet in Den Helder aanwezig zal zijn. 

 

Dit indrukwekkende Tall Ship van de Koninklijke Spaanse Marine was slechts eenmaal eerder in Nederland, tijdens Sail Den Helder 2013! Ook toen werd haar komst gerealiseerd door een hechte samenwerking tussen de organiserende stichting, de Koninklijke Marine en het Corps Diplomatique zowel in Spanje als in Nederland. Het schip werd in 1927 in de vaart gebracht en werd gebouwd in Cadiz. Als opleidingsinstituut voor de Koninklijke Spaanse Marine is zij geen reguliere deelnemer aan Tall Ships evenementen in Europa of daarbuiten, maar zeer selectief in die evenementen waar zij wel verschijnt.

 

Het schip is vernoemd naar de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Sebastian Elcano, die als eerste Spanjaard rond de wereld zeilde. Met haar vier masten is zij een indrukwekkende verschijning. Maar ook het grote aantal opvarenden, bestaande uit cadetten en matrozen in opleiding (ruim 300), drukt onmiskenbaar haar stempel op een evenement. De in strakke uniformen gestoken jongeren leveren een elegante bijdrage door hun herkenbare verschijning bij de Crew Parade.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube