Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Loodskotter Eems No. 1

Beschrijving
Type    
 Loodskotter 
Bouwjaar 1997-2004
Vlag  
Nederland
Lengte  28 meter
Breedte 5,2 meter
Diepgang
2,5 meter
Hoogte
26 meter
Zeil oppervlak  196 m²

Het beroep van zeeloods was en is bepaald niet ongevaarlijk, omdat ook bij slecht weer de loodsdienst zoveel mogelijk wordt uitgevoerd. Dit betekent, dat loodsen ook aan boord klauteren wanneer het stikdonker is, wanneer schepen hevig te keer gaan door een storm en woeste zee, of wanneer het sneeuwt en/of regent. In de loop der jaren hebben meerdere loodsen hun leven verloren terwijl zij  trachtten bij een schip aan boord te komen of wanneer zij – eenmaal buiten de gevaarlijke routes – van een schip werden afgehaald.

Gelukkig komen ongelukken nog slechts incidenteel voor, mede door de hoge kwaliteit van de zeer geavanceerde Loodsschepen en de hoge eisen die worden gesteld aan het beveiligen van loodsen. Desondanks zullen de weersomstandigheden altijd een risicofactor inhouden.
In de 19e eeuw werden schepen beloodst middels Loodskotters, Loodsschoeners en Loodsbotters, die langs de gehele Nederlandse kust actief waren. Vergelijkbare scheepstypen zorgden ook voor de loodsdiensten in andere Europese landen. Dat het beroep van loods niet ongevaarlijk is en was, blijkt uit een aantal ongelukken waarbij schepen met man en muis zijn vergaan. Zo verging in 1929 de Loodsschoener No. 2 uit Delfzijl tijdens een zware storm. Nooit werd meer iets vernomen van de 11 opvarenden, ook spoelden geen wrakstukken aan. Bij Terschelling verging in 1869 Loodskotter No. 9, waarbij eveneens iedereen omkwam.
Om de mensen te eren die hun leven lieten op deze schepen, werd in 1997 begonnen aan de bouw van een replica van de Loodskotter No.1, de Eems. In een werk/leerproject dat duurde van 1997-2004 kwam dit fraaie scheepje tot stand en is zij nu de trots van Delfzijl. Sail Den Helder 2017 is verheugd haar straks te kunnen begroeten binnen de grote vloot van Tall Ships en Varend Erfgoed. De Eems heeft een lengte over alles van 28 meter. Ze zal worden afgemeerd aan de rand van Willemsoord in Den Helder.
Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube