Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Libertad

Beschrijving
Type    
 Volschip
Bouwjaar 1956
Vlag  
 Argentinië                            
Lengte   103.75 meter
Breedte 14,31 meter
Diepgang
6,6 meter
Hoogte
56,2 meter
Zeiloppervlak  2652 m²Met de komst van het Argentijnse Volschip ARA Libertad, voegt Sail Den Helder 2017 opnieuw een bijzonder Tall Ship toe aan haar bezoekende vloot! De bouw van het opleidingsschip begon in 1956 met het te water laten van de romp, nadat in 1953 het groene licht daarvoor werd gegeven door de Argentijnse Marine. Ze werd gebouwd op de scheepswerf Rio Santiago te Ensenada, Argentinië. De bouw werd aanzienlijk vertraagd door een aantal wijzigingen in het oorspronkelijke ontwerp. In 1962 kon zij dan eindelijk haar eerste reis maken. Haar voorgangster, het opleidingsschip Presidente Sarmiento werd al in 1938 uit de vaart genomen. Dit schip is nu een museumschip en ligt in de haven van Puerto Maduro, in één van de historische havenbekkens van Buenos Aires, nu een geliefd uitgaansterrein met trendy restaurants en luxe appartementen.

 

De ARA Libertad is als trainingsschip bestemd voor de opleiding van marinecadetten. Zij heeft o.a. de prestigieuze prijs van Sail Training International – de Boston Teapot Trophy – negen keer gewonnen, naast vele andere bijzondere prijzen en onderscheidingen tijdens internationale zeilraces. Ook nodigt zij regelmatig marinecadetten van bevriende landen uit om mee te varen aan boord, in het kader van uitwisselingen en het bevorderen van vriendschap tussen de naties.

 

In oktober 2003 sloeg het noodlot toe, terwijl zij ten anker lag bij de Spaanse haven Ferrol. Er brak brand uit die aanzienlijke schade veroorzaakte, met name aan de romp en de verblijven van de matrozen. Vijf zeelieden werden tijdelijk in het ziekenhuis opgenomen omdat zij een rookvergiftiging hadden opgelopen. De brandweer had de brand binnen drie uur onder controle, maar de schade was groot. Tussen 2004 en 2006 kon zij daardoor geen trainingsreizen maken.

 

Begin oktober 2012 werd er in Tema (Ghana) beslag gelegd op het schip tijdens een havenbezoek,  wat een onrechtmatige daad bleek te zijn. Als militair schip geniet zij internationale immuniteit. De Argentijnse regering legde deze zaak voor aan het Internationaal Zeerechttribunaal, dat de Argentijnen in het gelijk stelde en opdracht gaf het schip direct vrij te geven. Op 19 december 2012 kon de Libertad vertrekken uit Ghana, waarna zij op 9 januari 2013 een overweldigende ontvangst kreeg bij aankomst in Mar del Plata, Argentinië. 

 

Met haar bemanning van 357 opvarenden, zal zij deze zomer een indrukwekkende bijdrage leveren aan Sail Den Helder 2017. Zij neemt een vleugje Argentinië mee, de sfeer van tango, muziek en dans. We wensen haar een goede reis toe en verheugen ons op haar komst!

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube