Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Marinedagen 2017

Marinedagen 2017

De Marinedagen 2017 zijn op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni en vinden zoals altijd plaats in de marinehaven in Den Helder. Tijdens dit grootschalige evenement kunt u schepen bezoeken en spectaculaire demonstraties zien. Gelijktijdig met de Marinedagen vindt SAIL Den Helder 2017 plaats. Dat maakt de Marinedagen 2017 tot een grootschalig evenement waar u naast marineschepen ook schepen van het nationaal Varend Erfgoed en tall ships kunt zien.

Wat kunt u zien tijdens de Marinedagen

Tijdens de Marinedagen laat de Koninklijke Marine meer zien over nationale en internationale samenwerking. Samenwerking met schepen en onderdelen van buitenlandse krijgsmachten én met civiele bedrijven. Daarom is het marineterrein onderverdeeld in 4 delen: Nationale taken, Internationale missies, Maritieme instandhouding en ondersteuning, Kennis en innovatie.

 • Nationale taken
 • Internationale missies
 • Maritieme instandhouding en ondersteuning
 • Kennis en innovatie

 

Nationale taken

Nederland is onlosmakelijk verbonden met water. Een van de taken van de Koninklijke Marine is het in kaart brengen van de zeebodem voor de scheepvaart. Ook zet de marine zich, op zee en in havenmondingen, in voor het ruimen van explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Marinedagen laat de marine zien welke schepen en eenheden verantwoordelijk zijn voor nationale taken. Zij geven demonstraties, waaraan u soms zelf mee kan doen!

 

Internationale missies

Nederland is afhankelijk van handel over zee. De problemen die ontstaan in instabiele regio’s zijn al snel van invloed op Europa, en dus ook op Nederland. Daarom zet Defensie voor de kust van Somalië marineschepen en beveiligingsteams in tegen piraterij. En leidt West-Afrikaanse marines en kustwachten op, zodat zij in de toekomst zelf die taak kunnen uitvoeren.

Hiervoor werkt de Nederlandse marine samen met internationale bondgenoten, civiele autoriteiten, andere ministeries en de overige krijgsmachtdelen. Om ook in de toekomst veiligheid op en vanuit zee te waarborgen.

De marine laat tijdens het evenement zien welke schepen en eenheden bijdragen aan internationale missies. Zij geven demonstraties, waaraan u soms zelf mee kan doen!

 

Maritieme instandhouding en ondersteuning

Veiligheid op en vanuit zee betekent dat er gewerkt wordt met modern, robuust, veilig en zeer hoogwaardig materieel. De Directie Materiële Instandhouding (DMI) zorgt voor het onderhoud van schepen, onderzeeboten en systemen bij de Koninklijke Marine.

De DMI werkt ook voor andere ministeries en internationale partners. Samenwerking met civiele ondernemers buiten Defensie maakt dat de Nederlandse vloot hoog aangeschreven staat.

Tijdens de Marinedagen kunt u zien en beleven wat de bijdrage van de DMI is op het gebied van maritieme instandhouding en ondersteuning. De medewerkers geven demonstraties, waaraan u soms zelf mee kan doen!

 

Kennis en innovatie

Het operationeel inzetbaar houden van de vloot vereist goede kennis en gedegen materiaal. Daarom moderniseert de Koninklijke Marine voortdurend.

Tijdens de Marinedagen kunt u kennismaken met de nieuwste maritieme innovaties.

 

Activiteiten Marinedagen 2017

Bezoekers kunnen op het terrein van de marinebasis ook zelf de handen uit de mouwen steken. Bijvoorbeeld door te abseilen, een brandje te blussen of zelf militaire uitrustingsstukken uit te proberen.

 

Activiteitenkamp

Het activiteitenkamp is vooral gericht op kinderen. Daar mogen ze een brandje blussen en zelf een schip besturen in een brugsimulator. De kinderen kunnen zich ook uitleven op klimtorens. Verder kunnen bezoekers hun grenzen verleggen bij de parajump (afhankelijk van weersomstandigheden) en zelf explosieven opsporen in het zand.

 

Kamp Korps Mariniers

Het Korps Mariniers staat op het terrein met een kamp, een compound. Precies zoals ze die ook neerzetten tijdens een uitzending, bijvoorbeeld in Afghanistan. U kunt hier:

 • klimmen op de klimtoren;
 • tokkelen op de tokkelbaan;
 • skiën op de skipiste;
 • rijden in kleine rupsvoertuigen;
 • een hindernisbaan afleggen;
 • schieten met losse flodders;
 • kijken door een nachtzichtkijker;
 • een survivalparcours over water afleggen;
 • kennismaken met exotische dieren;
 • zich laten camoufleren als een marinier. 

 

Op het water

Bezoekers kunnen ook het water op. Vanaf 2 punten vertrekken er regelmatig marinevaartuigen voor een vaartocht door de Nieuwe Haven. De minimale lengte om mee te mogen varen is 1 meter en 20 centimeter. Let op: het opstappunt is niet hetzelfde als het afstappunt!

De op- en afstappunten zijn:

 • Steiger 12;
 • Bassin van het cluster Maritieme Instandhouding & Ondersteuning.

Bezoekers kunnen ook meevaren met authentieke landingsvaartuigen van de Stichting Keep Them Landing. De boten vertrekken regelmatig vanaf op- en afstappunten tussen steiger 19 en 20.

 

Actieve en dynamische miniworkshops

In en rond de werkplaats Klein Boven Water bij de DMI kunt u verschillende miniworkshops volgen bij verschillende technieken, onder wie hout/ bouwtechniek, metaaltechniek, motortechniek, graveren en fijn schilderen. U kan daar zelf met diverse soorten gereedschap en verschillende materialen werken. Daarnaast zijn de diverse radartechnieken en de goalkeeper van dichtbij te zien. Het bijwonen van een demonstratie Dronevliegen bestaat tot de mogelijkheden. Tegenwoordig is de 3d-techniek, scannen en printen niet weg te denken bij de marine. Deze techniek is van dichtbij te zien. Wilt u meer zien? Stap dan in een van de bussen die gereedstaan en rijd over het normaal hermetisch gesloten terrein. Wilt u weten hoe het werkt binnen de optische wereld dan is dit uw kans. 

 

De Marine beleven

Zr.Ms. Tromp staat dit jaar in het teken van belevenissen. Wilt u fungeren als Uitkijk/Roerganger, missiles afvuren, verbindingen optuigen, Keesje gooien of tros beleggen, dit kan allemaal aan boord van ons luchtverdedigings- en commandofregat. Kom een kijkje nemen en ervaar hoe het is om bij de marine te werken en aan boord van een schip te leven.

 

Demonstraties Marinedagen 2017

De demonstraties zijn een van de hoogtepunten van de Marinedagen 2017. Vanaf de kades en aangemeerde schepen ziet het publiek onder meer het Korps Mariniers in actie. De eenheid, die het wereldnieuws haalde door het vrachtschip Taipan op explosieve wijze van piraten te ontdoen, laat samen met andere marine-eenheden zien hoe zij piraten overmeesteren. En er is meer te zien!

 

Voor meer informatie klikt u hier.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube