Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Mircea

Beschrijving
Type    
 Bark
Bouwjaar 1938
Vlag  
 Roemenië                            
Lengte  82,5 meter
Breedte 12 meter
Diepgang
5,2 meter
Hoogte
42 meter
Zeiloppervlak  1800 m²


 

Met de bevestiging van dit imposante zeilschip is de vloot van Sail Den Helder 2017 compleet. Na een jarenlange lobby is de komst van de Mircea nu zeker gesteld!

 

De Mircea uit Roemenië is een driemast bark, die gebouwd werd op de bekende Hamburger werf Blohm & Voss in 1938. Het ontwerp was gebaseerd op de succesvolle bouw van de Gorch Fock I, later bekend onder de Russische naam Tovarisch. Ze werd speciaal gebouwd als sailtrainingschip voor de Roemeense Marine en heeft dus nooit als zeilend vrachtschip gevaren. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Mircea overgedragen aan Rusland in het kader van herstelbetalingen, maar het schip werd later teruggegeven aan Roemenië. In 1966 vond een groot onderhoud plaats op de werf van Blohm & Voss, waar zij ooit te water werd gelaten.

 

Zij is een zusterschip van de Amerikaanse USCG Eagle die in de jaren negentig Den Helder bezocht. Een ander zusterschip was tijdens Sail Den Helder 2013 te bewonderen in onze haven: de  Portugese Sagres II. In de afgelopen jaren is de Mircea nauwelijks in noordelijke wateren te zien geweest. Dat was voor het laatst tijdens SAIL Amsterdam 2005. Daarom zijn we zeer verheugd met haar komst nu naar Den Helder. Met een lengte van 82,5 meter, een diepgang van ruim 5 meter en een zeiloppervlakte van 1800 m2 (23 zeilen) behoort zij tot de grote windjammers van de wereld. Bij gunstige wind haalt zij een snelheid van 10 mijl per uur. Zij heeft 210 bemanningsleden aan boord. 

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube