Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Nieuws

Reuzen onder de Tall Ships verzamelen zich tijdens Sail Den Helder 2017

foto: Mirjam Terpstra


 

Nadat eerder reeds contracten werden afgesloten met de imposante Russische windjammers Sedov (117 meter) en Kruzenshtern (114,5 meter) heeft nu ook de Juan Sebastian de Elcano (113 meter) haar komst bevestigd. Zij is het derde grootste Tall Ship van de wereld.

“Dit indrukwekkende Tall Ship van de Koninklijke Spaanse Marine was slechts eenmaal eerder in Nederland, tijdens Sail Den Helder 2013! Ook toen werd haar komst gerealiseerd door een hechte samenwerking tussen de organiserende stichting, de Koninklijke Marine en het Corps Diplomatique zowel in Spanje als in Nederland. Het schip werd in 1927 in de vaart gebracht en werd gebouwd in Cadiz. Als opleidingsinstituut voor de Koninklijke Spaanse Marine is zij geen reguliere deelnemer aan Tall Ships evenementen in Europa of daarbuiten maar zeer selectief in die evenementen waar zij wel verschijnt.” Aldus Jeannette Blijdorp-Jonker, Directeur Tall Ships van Sail Den Helder 2017.

 

Het schip is vernoemd naar de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Sebastian Elcano, die als eerste Spanjaard rond de wereld zeilde. Met haar vier masten is zij een indrukwekkende verschijning. Maar ook het grote aantal opvarenden, bestaande uit cadetten en matrozen in opleiding (ruim 300), drukt onmiskenbaar haar stempel op een evenement. De in strakke uniformen gestoken jongeren leveren een elegante bijdrage door hun herkenbare verschijning.

 

Demonstraties en Open schip

Sail Den Helder 2017 wordt georganiseerd van 22 t/m 25 juni 2017, in nauwe samenwerking met de Koninklijke Marine, die gelijktijdig haar nationale Marinedagen houdt. Door de combinatie van deze twee nautische evenementen, kunnen de krachten worden gebundeld. Beide evenementen richten zich op een breed publiek, waarbij de Marine ook de nadruk legt op demonstraties. Ook wordt ‘open schip’ gehouden op een groot aantal van de deelnemende schepen, zowel civiel als militair, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben uit veel verschillende scheepstypen te kiezen.

 

Reversed Fleet Review

Behalve de drie enorme Tall Ships, biedt Sail Den Helder nog zo’n dertig andere interessante Tall Ships en traditionele zeilschepen aan haar bezoekers aan, in vele afmetingen en van vele nationaliteiten. Deze editie van Sail Den Helder in 2017 lijkt de grootste te gaan worden die ooit in Den Helder werd gerealiseerd. De schepen worden afgemeerd na een indrukwekkende ‘Reversed Fleet Review’ op 22 juni waarbij de totale deelnemende vloot die ochtend eerst ten anker zal liggen op de Rede van Texel/Den Helder, net als in de tijden van de VOC en WIC. In het begin van de middag zullen de schepen dan een voor een de havens van Den Helder binnenlopen, waar zij blijven liggen tot de vroege middag van zondag 25 juni.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube