Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

RWS 1

Beschrijving
Type   
Motorzeilklipper
Bouwjaar 1912
Vlag  
Nederlands
Lengte  30 meter 
Breedte 5,1 meter
Diepgang
1,70 meter 
Hoogte
meter
Zeil oppervlak 


 

Aanvankelijk was de RWS 1 een zeilschip, maar tegenwoordig is het een ‘motorzeilklipper’. In de Eerste Wereldoorlog zijn er twee gekoppelde Kromhout-motoren ingezet van ieder 45 pk. Na deze motoren zijn nog verscheidene andere geplaatst. Het schip was in die tijd werkzaam voor het Arrondissement Hoorn van Rijkswaterstaat. Na de eerste wereldoorlog werd met dit schip de toenmalige Duitse kroonprins naar Wieringen gebracht.

 

De naam van het schip werd overigens ook enige tijd gewijzigd in ‘Noord-Holland’ maar de laatste jaren vaart zij weer onder haar oorspronkelijke naam: RWS 1. Dit bijzondere scheepje met haar klassieke lijnen is eigendom van Rijkswaterstaat en valt daarmee onder het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij werd in 1912 gebouwd als Directievaartuig voor Rijkswaterstaat, in opdracht van ingenieur Cornelis Lely. Ondanks haar respectabele leeftijd van 103 jaar, ziet zij er als nieuw uit. Rijkswaterstaat gebruikt het schip nog steeds voor officiële bezoeken en momenten. Ook is de RWS 1 altijd vertegenwoordigd op belangrijke maritieme evenementen in Nederland.

 

Tijdens Sail Den Helder 2017 zal zij ook weer aanwezig zijn. Gezien het bijzondere karakter en de representatieve functie van dit schip, is zij niet toegankelijk voor publiek. Maar het is zeer de moeite waard haar eens van dichtbij te bekijken.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube