Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

SAIL Den Helder Historie

1993

De eerste keer dat Sail Den Helder plaatsvond was in juli 1993. Het viel samen met de 36e Marinedagen toen nog Nationale Vlootdagen genoemd, waar Nederlandse marineschepen, zoals het M-fregat Hr. Ms. Tjerk Hiddes en twee onderzeeërs, en die van NAVO-partners voor het publiek toegankelijk waren. Den Helder fungeerde als verzamelpunt voor zeilschepen, waaronder de Sedov en de Dar Mlodziezy, die deelnamen aan een zeilrace via Newcastle in Groot-Brittannië naar Noorwegen en Denemarken. Tevens werden er op vrijdag en zaterdag veteranendagen gehouden voor Nieuw Guinea- en Koreagangers.

1997

In 1997 werd Sail Den Helder van 3 tot en met 6 juli gehouden. Er waren meer dan 700 schepen aanwezig.

2008

In 2008 was Den Helder finish haven voor The Tall Ships Races die werd gehouden in de Noordzee. De starthaven van deze race was Liverpool, de tussenhavens waren Maloy en Bergen. Het evenement vond plaats van 20 t/m 23 augustus, waarbij meer dan 75 deelnemende schepen aan deze race Den Helder bezochten. Tevens wisten veel schepen van het nationale Varend Erfgoed in dit weekend Den Helder te vinden. Meer dan 2500 trainees aan boord van de Tall Ships bedankten Den Helder voor haar gastvrijheid met een indrukwekkende Crew Parade door de binnenstad. Dit prachtige weekend, waarin Den Helder ongeveer 350.000 bezoekers mocht verwelkomen, werd afgesloten met  een indrukwekkende Parade of Sail die door meer dan 100.000 mensen werd gadegeslagen vanaf het water of op de dijk.

 

2013

Van 20 tot en met 23 juni vond Sail Den Helder voor de vierde keer plaats en werd gecombineerd met de Marinedagen. Sail Den Helder 2013 en de viering van het 525-jarig bestaan van de Koninklijke Marine versterkten elkaar door deze samenwerking. Bovendien werd – vanwege het 525-jarig bestaan  – een bijzondere Veteranendag georganiseerd door de Koninklijke Marine. De gecombineerde evenementen werden bezocht door Koning Willem Alexander en vele ambassadeurs en hoogwaardigheidsbekleders. Het evenement werd geopend met een historische vlootschouw op de Rede van Texel die werd afgenomen door Koning Willem Alexander aan boord van het Tall Ship Stad Amsterdam. Na afloop van deze Reversed Fleet Review voer de Koning in een speciale Marinesloep naar het terrein waar duizenden veteranen hem opwachtten. Hier vond een speciale ceremonie plaats waarbij Koning Willem Alexander een zwaard werd aangeboden door de Commandant Zeestrijdkrachten, Vice-Admiraal Matthieu Borsboom.  

 

Ondertussen meerden de Tall Ships af in Den Helder. Sail Den Helder ontving ook een aantal spectaculaire Tall Ships, naast de meer bekende schepen bij deze evenementen zoals de Russen, Polen en Noren. Voor het eerst verscheen de Franse Belem (uit 1896) in de haven van Den Helder, evenals de Juan Sebastian de Elcano, eigendom van de Koninklijke Spaanse Marine. Dit schip was in haar 60- jarige bestaan nooit eerder in Nederland geweest, een grote primeur voor Sail Den Helder. Deze indrukwekkende viermaster behoort tot de grootste zeilende opleidingsschepen in de wereld en heeft ruim 300 bemanningsleden. Sail Den Helder 2013 had meer bijzondere schepen die grote indruk maakten op het publiek, zoals o.a. de replica’s Götheborg (Zweden) en de Etoile du Roy (Frankrijk). Helaas verslechterde het weer steeds verder en stroomde het van de regen aan het eind van die eerste middag. Desondanks werden er vele culturele en andere activiteiten georganiseerd,  voor zowel de bemanningen van de schepen als voor het publiek. Het weer bleef slecht tijdens Sail Den Helder 2013, totdat de schepen op zondag de haven weer verlieten. De sfeer bleef echter warm en hartelijk, zowel onder bezoekers als bemanningen. De Crew Parade door de binnenstad was een van de hoogtepunten voor de bemanningen, maar ook het Crewfeest dat aangeboden werd door de Adelborsten van het KIM. Ondanks het feit dat de weergoden niet meewerkten vonden toch meer dan 330.000 bezoekers hun weg naar Den Helder. Voor Sail Den Helder 2017 hopen we op een herkansing met prachtig zonnig weer!

 

2017

Van 22 t/m 25 juni vind Sail Den Helder voor de vijfde keer plaats en wederom een prachtig en groots evenement zal worden in combinatie met de Marinedagen.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube