Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Santa Maria Manuela

Beschrijving
Type  Gaffel Schoener
 bouwjaar 1937
 Vlag Portugees 
 Lengte 67,4 meter
 Breedte 9,9 meter
 Diepgang 5,9 meter
 Hoogte 36 meter
 Zeiloppervak   
   
   

 

Deze witte Gaffel Schoener valt op door haar bijzondere romp en de vier masten. Even boeiend is haar historie.

 

Ze werd oorspronkelijk gebouwd als visserijschip, om rond New Foundland te vissen op kabeljauw, traditioneel een populair gerecht in Portugal. Samen met andere schepen van het zelfde type, vormden zij een grote vissersvloot. Zelfs in de barre wateren rond Groenland werd door deze Portugese vissersschepen regelmatig gevist. Tijdens WW-II werden al deze schepen wit geschilderd, omdat Portugal als een van de weinige Europese landen neutraal bleef. Zo waren zij herkenbaar voor de onderzeeboten en hoopten niet aangevallen te worden. De schepen werden ook wel de ‘White Fleet’ genoemd. Deze vloot behield de traditionele manier van vissen tot in de jaren '70. Na toetreding tot de EU in 1986 werden de quota van kabeljauw verlaagd en werden veel van deze schepen afgedankt, inclusief de Santa Maria Manuela. Maar de romp werd goed geconserveerd! Het staal was van een bijzondere kwaliteit omdat dit oorspronkelijk bestemd zou zijn geweest voor de bouw van een oorlogsschip.

 

In 2010 werd het schip aangekocht door de huidige eigenaar en in de record tijd van 62 werkdagen verbouwd tot een nieuwe constructie, bestemd om te varen met gasten/trainees. Het is een civiel trainingsschip geworden, dat regelmatig te zien is bij grote Sailmanifestaties. De oorspronkelijke romp is behouden gebleven, de binnenkant is geheel vernieuwd met zeer comfortabele accommodaties.

 

Het schip heeft een totale lengte van 68,64 meter (LOA) en een diepgang van 5,94 meter. Ze heeft in totaal 11 voor- en achterzeilen met een totale zeiloppervlakte van 1.130 m2.

 

Meer info: www.santamariamanuela.pt

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube