Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Sedov

Beschrijving
Type                
Viermastbark
Bouwjaar 1921
Vlag   
Russisch
Lengte 117,5 meter
Breedte 14,6 meter
Diepgang 6,5 meter
Hoogte 58 meter
Zeiloppervlak 4195 m²

Sedov Bark

 

Dit indrukwekkende Tall Ship  werd als vrachtvaarder gebouwd in 1921 op een Duitse scheepswerf in Kiel als Magdalene Vinnen II. De rederij F.A. Vinnen was door de Eerste Wereldoorlog en het daarop volgende Verdrag van Versailles al haar schepen kwijtgeraakt. De Magdalene Vinnen II maakte deel uit van de nieuwe vloot die daarna weer werd opgebouwd.

 

Tussen 1921 en 1936 vervoerde ze hoofdzakelijk steenkool naar Buenos Aires, Salpeter vanuit Chili naar Duitsland, evenals graan uit Australië naar Duitsland. Daarna werd ze verkocht aan de Norddeutscher Lloyd en voor het eerst deels als varend opleidingsschip gebruikt voor toekomstige officieren. De naam veranderde daarbij in Kommodore Johnson. Nadat zij op 11 augustus 1939 terugkeerde in Bremerhaven werd zij gedurende de Tweede Wereldoorlog opgelegd.

 

Na de oorlog werd zij in december 1945 als herstelbetaling overgedragen aan de Sovjet-Unie en kreeg de naam  Sedov. Na voor diverse Sovjet doeleinden te zijn ingezet werd ze in 1981 omgebouwd zodat er meer mensen konden worden gehuisvest. Sportruimten, een klein museum en leslokalen, die ook op dit moment nog allemaal aanwezig zijn. Maar helaas voor het oog van bezoekers verborgen blijven. Sinds 1991 is ze eigendom van de Technische Universiteit van Moermansk. In de zomer van 2005 had de Sedov een rol bij het maken van een film over de ondergang van de viermastbark Pamir. Bij die gelegenheid werd de – tot dan toe - witte romp zwart geschilderd. Alle schepen van de Flying P-line, eigenaar van o.a. de Pamir, waren namelijk zwart.

 

De Sedov is het oudste nog zeilende traditionele zeilschip ter wereld. Zij is regelmatig te zien tijdens Europese Sailevenementen.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube