Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Sörlandet

Beschrijving
Type    
Volschip   
Bouwjaar 1927
Vlag  
Noorwegen
Lengte  65 meter
Breedte 6,87 meter
Diepgang
4,5 meter
Mast Hoogte
35 meter
Zeiloppervlak  1240 m²


 

Dit schip is de oudste van de drie zeilende opleidingsschepen in Noorwegen en nog steeds volledig operationeel. Ze werd gebouwd in 1927 op de scheepswerf van Hoivolds Mek in Kristiansand, waar ook haar huidige thuishaven nog steeds is. Ze is als het kleinere zusje van de Christian Radich en de Statsraad Lehmkuhl, de grootste van de drie Noorse Tall Ships.

 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog raakte het schip beschadigd en diende als accommodatie voor bemanningsleden van Duitse onderzeeboten. In 1948 werd ze gerestaureerd en was weer klaar om te zeilen. Vanaf 1974 werd ze niet langer als sailtraining schip gebruikt maar werd verkocht aan een scheepvaartbedrijf dat haar ten anker legde gedurende drie jaar. Na die tijd was het schip in een zeer slechte conditie geraakt. In 1977 gaf een (inmiddels andere) Reder haar terug aan de stad Kristiansand, waar het schip in 1981 in een stichting werd ondergebracht.

 

Ze is meerdere keren de Atlantische Oceaan overgestoken. De Koninklijke Noorse Marine heeft een samenwerkingsverband met de Sörlandet voor de training van haar Cadetten en matrozen. In augustus 2015 vertrok het schip voor een reis rond de wereld van twee jaar, waarna ze deze zomer wordt terug verwacht in haar thuishaven. Ze zal dan 44 havens hebben aangedaan in 22 landen.

Het is daarom een grote eer, dat de Sörlandet de komende zomer deel zal nemen aan Sail Den Helder 2017, waar zij – juist tijdens het weekend van dit evenement - tevens haar dan negentigste verjaardag zal vieren! Voor die gelegenheid zal er een groep oudere Noorse gasten aan boord zijn, leden van de stichting die het schip altijd heeft gesteund. Ook een shantykoor uit Noorwegen gaat mee om de feestvreugde te verheugen. De organisatie van Sail Den Helder verheugt zich zeer op dit bijzondere scheepsbezoek en heet hen van harte welkom!

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube