Sail Den Helder - Nederlands Sail Den Helder - English Sail Den Helder - Deutsch

Schepen

Statsraad Lehmkuhl

Beschrijving
Type    
 Driemastbark  
Bouwjaar 1914
Vlag  
Noorwegen
Lengte  98 meter
Breedte 12,6 meter
Diepgang
5,2 meter
Hoogte
48 meter
Zeiloppervlak  2026 m²


 

Ook dit indrukwekkende Tall Ship  werd als vrachtvaarder gebouwd in 1914 op de Tecklenburgwerf, vlakbij Bremerhaven. Als Grossherzog Friedrich August diende ze oorspronkelijk als schoolschip voor de Duitse keizerlijke marine. Na de Eerste Wereldoorlog werd het schip in 1919 buitgemaakt door de Engelsen en in 1921 verkocht aan Kristofer Lehmkuhl, destijds minister (statsraad) van werkgelegenheid in de Noorse regering. Het schip werd naar hem vernoemd.

 

Tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen in de Tweede Wereldoorlog kreeg het schip opnieuw een Duitse naam: Westwärts. Na de oorlog in 1945 kreeg zij haar huidige naam weer terug! In 1967 zag het er naar uit dat zij buiten Noorwegen verkocht zou worden, maar de Noorse reder Hilmar Reksten kocht het schip op en schonk haar in 1978 aan een stichting. Deze stichting houdt het schip tot de dag van vandaag in beheer. Het wordt gebruikt als opleidingsschip en trainingsschip, zowel voor civiele jongeren als voor de Noorse Marine. Ze neemt regelmatig deel aan Sailmanifestaties en er staan altijd lange rijen wachtenden bij de gangway.

Sail Den Helder - Good to sea you
Sail Den Helder at Facebook Sail Den Helder at Twitter Sail Den Helder at Linked Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube Sail Den Helder at Youtube