Zin in een overgetelijke ervaring op zee? Zeil mee als trainee!

Met Den Helder als starthaven voor de Tall Ship Races 2023 komt voor jongeren uit de kop van Noord-Holland de droom om mee te varen op een van die indrukwekkende zeilschepen ineens een stuk dichterbij. Zeilervaring is geen voorwaarde: beschikbaar zijn vanaf 1 juli tot en met 8 juli 2023, een goed humeur en zin in avontuur is genoeg om mee te gaan met een enorm Tall Ship! Als trainee beleef je een onvergetelijke reis en tegelijkertijd ontwikkel je ook professionele vaardigheden. 

De Tall Ships Races zijn opgericht om internationale vriendschappen te bevorderen en wederzijds begrip en respect te stimuleren. Daarom werk je tijdens de reis samen met leeftijdsgenoten uit andere landen. Naast het zeilen op het Tall Ship staat namelijk ook sport, cultuur en feesten centraal. 

 “Het schip helt, de motor gaat uit en met alleen de wind in de zeilen wordt gekoerst naar Hartlepool in Engeland. Op de route duiken tuimelaars op die met elkaar lijken te spelen en een deel van de reis het schip blijven volgen. Onder de sterrenhemel wordt aan dek muziek gemaakt en soms maak je in zo’n week vrienden voor het leven”, aldus directeur Monique Touw, die via haar bedrijf Windseeker al duizenden jongeren kennis heeft laten maken met het leven en de cultuur aan boord van een Tall Ship.  

Voorwaarden Trainees


 -Je bent woon achtend in Nederland

- Je bent op het moment van de race tussen de 15 en 25 jaar oud. 

- Ben je ouder dan 25 jaar en wil je ook met de Tall Ships Races mee? Stuur dan een mailtje naar info@windseeker.org

- Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je toestemming nodig van je ouder(s).

- In bezit van een geldig paspoort (na Brexit kun je alleen met een paspoort het Verenigd Koninkrijk inreizen).

- Je hebt een ziektekostenverzekering

- Je hebt GEEN zeilervaring nodig

- Bepaalde zeilschepen zijn speciaal uitgerust voor andersvaliden en voorzien van begeleiding voor jongeren met een beperking.

Programma Trainees Tall Ships Races 2023

1 juli 2023: Aan het einde van de middag stap je aan boord van een Tall Ship waarop jij bent ingedeeld. Op dit moment is Sail Den Helder 2023 in volle gang. De eerste instructies worden gegeven en de dag wordt afgesloten met een spetterende eindshow!

2 juli 2023: Verdere instructies worden gegeven en vervolgens verzamelen alle Tall Ships tussen Den Helder en Texel voor de Sail Parade. Daarna verzamelen de Tall Ships zich aan de Startlijn voor de start van de Tall Ships Races 2023.

2 t/m 6 juli: Op zee leer je van scheepsbemanning jou alles over het leven op een Tall Ship. Misschien winnen jullie zelfs wel de Tall Ships Races!

6 juli 2023: De haven van Hartlepool wordt vandaag bereikt waardoor Sail Hartlepool kan beginnen. De start begint met een warm welkomst en activiteiten aan de wal met muziek. 

7 Juli 2023: Er zijn vele activiteiten op de wal. Je loopt samen met alle andere bemanning de Crew Parade door de stad waarbij aaneengesloten de Price Giving Ceremony van Sail Training International wordt georganiseerd. Op het einde van de dag is er een Crew Party, die alleen voor de bemanning van de Tall Ships is.  

8 juli 2023: De reis zit erop voor de trainees! Je neemt afscheid van je nieuwe vrienden en je gaat samen met de mentoren en de 199 andere trainees terug naar Nederland. 

Kosten

Stichting Sail Den Helder sponsort elke jongere die deel wil nemen aan de Tall Ships Races 2023 op Race 1 naar Hartepool. En wel op twee manieren. Als eerste door een deel van de kosten te betalen.  Je kunt hierdoor deelnemen voor EURO 999,-. Hierbij is bij inbegrepen:

- Jouw verblijf aan boord van 1 juli tot en met 8 juli 2023, inclusief vol pension.

- Vervoer terug naar Nederland op 8 juli 2023

- Je reisverzekering

- Begeleiding aan boord en in Hartlepool door mentoren

- STO garant (Windseeker is aangesloten bij STO Garant. Daarmee hebben alle trainees de garantie, dat wanneer de reis niet door kan gaan, bijvoorbeeld i.v.m. Corona maatregelen, ze de volledige reissom terugkrijgen. Met STO-Garant voldoet Windseeker aan alle eisen van de Europese Pakketreizen Richtlijn. Dat betekent dat er meer voordelen zijn, zoals bijvoorbeeld het recht op het sturen van een vervangende deelnemer als je zelf niet meer deel kunt nemen.  Voor meer informatie kun je terecht op  STO-Garant.)

Om de kosten bij elkaar te krijgen helpt Stichting Sail Den Helder ook met een Fondswervingstraining onder begeleiding van Windseeker. Je leert daar onder andere tools, zoals het gebruiken van je netwerk, maken van een elevator pitch en een plan van activiteiten die je kunt uitvoeren om het geld daadwerkelijk bij elkaar te gaan krijgen. Dat is en individueel plan.  Daarna ga je onder begeleiding van coaches aan de slag. Deelname aan dit programma wordt vergoed door de Stichting Sail Den Helder en dus gratis voor iedereen die zich aanmeldt.  Je gaat pas de verplichting voor de reis aan wanneer je de financiën bij elkaar hebt.

De fondswervingstraining start op dezelfde dag als de informatiemiddag. Op die dag wordt je online begeleid door middel van filmpjes, opdrachten en coaching.


Informatiedag

Tijdens de informatiedag op 17 december 2022 wordt er eerst een presentatie gegeven over de Tall Ships Races 2023. Na een pauze waarbij er kennis gemaakt kan worden met de andere trainees en opvarenden starten we met de fondswervingstraining.

Mocht je 17 december niet kunnen, maar wel interesse hebben, meld je dan aan, we nemen contact met je op.

Aanmeldformulier Trainees Tall Ships Races 2023

Meest gestelde vragen:

Heeft Covid-19 invloed op de Tall Ships Races 2023? – Sommige schepen vragen een vaccinatie van alle mensen die meevaren, andere schepen niet. Tijdens de informatiemiddag wordt aangegeven op welke schepen dat van toepassing is. De meeste schepen volgen daarin het beleid van hun overheid, dus wanneer die het verplicht stelt, dan doen zij dat ook. Idem met afschaffen.

Kan ik alleen mee? - Ja zeker aan boord leer je supersnel je mede trainees kennen. Waarschijnlijk heb je al ene groepje na de informatie dag, of anders net iets verderop als je gezamenlijk leert fondsenwerven.  Je mag natuurlijk altijd aangeven al je samen met iemand wil varen, dan zorgen wij dat jullie op hetzelfde schip komen.

Wanneer weet ik op welk schip ik vaar? - Na de informatie dag registreer je definitief voor deelname. Dan kun je aangeven in welke schepen je geïnteresseerd bent.  Op het moment dat je de eerste betalingen hebt gedaan (of zelf of van je sponsoren), is je plek gereserveerd.

 Waarom Windseeker? - Stichting Sail Den Helder organiseert het hele sail evenement en heeft voor het trainee programma een specialist aangetrokken. Windseeker bestaat inmiddels 18 jaar, is opgericht en wordt nu bemand door (oud) bemanningen van de Tall Ships. Ze hebben meer dan 14.000 jongeren ondersteund met het vinden van het het juiste schip/ reis voor hen en werken met meer dan 25 schepen, voornamelijk uit Europa.

Hoe sluit ik mijn reisverzekering af? - Jouw reisverzekering wordt afgesloten bij Allianz en is inclusief bagage dekking. De polissen voor 2023 zijn nog niet bekend. Bekijk hier de verzekeringskaart die geldt voor 2022. 

Hoe is de situatie m.b.t. de Brexit en een paspoort? - Hartlepool ligt in het Verenigd Koninkrijk (VK). Doordat het VK geen onderdeel meer uitmaakt van de EU kun je niet meer met een ID kaart naar het VK reizen. Je hebt dus een paspoort nodig om deel te nemen aan Race 1 van de Tall Ships Races 2023. Je hebt geen visum nodig. Indicatie voor kosten voor het verkrijgen van een paspoort zijn €57.34 voor jongeren tot 18 jaar, en €75,82 voor 18 jaar en ouder. Houd rekening met een lange wachttijd voor nieuwe documenten.  Let op je paspoort moet geldig zijn tot en met 9 juli 2023.